گذری بر GMO

نوشته شده توسط:علیرضا محمدزاده | ۰ دیدگاه

از مهم ترین چالش های جهانی امروز، تامین غذا برای تمامی ساکنین آن است.اگرچه به میزان بسیار بیشتری از آنچه که برای تمام جهان نیاز است غذا تولید می شود، پراکندگی نامناسب و عدم دسترسی همگان به منابع موجب بروز چنین مشکلاتی شده است. در این میان گروهی بر این باورند که محصولات تراریخته پاسخ این مشکلات است اما هنوز سولات زیادی برای پرسیدن در باره امنیت و سلامت این محصولات وجود دارد.

گیاه تراریخته به گیاهی گفته می‌شود که یک یا چند ژن محدود را از گونه‌های دیگری از طریق روش‌های مدرن ژنتیک مولکولی و مهندسی ژنتیک دریافت کرده باشد. هدف از این کار، بهبود مقاومت گیاه نسبت به برخی از آفات یا بیماری‌های گیاهی (تنش‌های زیستی)، افزایش تحمل تنش‌های غیر زنده نظیر شوری و کم‌آبی، بهبود کیفیت و بازار پسندی محصول، افزایش تولید و عملکرد گیاه، افزایش بهره‌وری در کشاورزی و در نهایت، افزایش سطح سلامت جامعه از طریق کاهش مصرف انواع سموم و کودهای شیمیایی است.

در محصولات تراریخته یا اصلاح‌شده‌ی ژنتیکی کاری که دانشمندان در این زمینه انجام می‌دهند، این است که ژن‌هایی از یک گونه‌ی متفاوت را که اصطلاحا به آن «منبع» می‌گویند، به کد ژنتیکی فرآورده‌های جدید اضافه می‌کنند و برای انجام این کار نیز از فناوری‌های ترکیب DNA بهره می‌گیرند.

این جابه‌جایی ژن نه‌تنها بین گونه‌ها، بلکه حتی در بخش رده‌بندی یا تاکسونومیک هم انجام شده است. برای نمونه، ژن نوعی باکتری‌ که سمّ مهلکی برای حشره‌ای خاص  تولید می‌کند، به گونه‌ای از محصولات کشاورزی مثل ذرت تزریق می‌شود تا آن محصول این توانایی را داشته باشد که از خود دربرابر حشره‌ی مذکور به‌عنوان آفت محافظت کند. واقعیت این است هم‌اکنون سطح عظیمی از کشتزارها به‌ویژه در ایالات متحده‌ی آمریکا، آرژانتین، چین و کانادا به زیر کشت فرآورده‌های تراریخته خصوصا سویا، ذرت، پنبه و گیاه روغنی کانولا رفته‌اند. کار روی حیوانات اصلاح‌شده‌ی ژنتیکی نیز همچنان درحال‌توسعه است و دراین‌میان، ماهی آزاد و خوک‌ها ظرفیت بالقوه‌ی اقتصادی خود را نشان داده‌اند.
با وجود تلاش های فراوان، تا به امروز نه تنها هیچ تضمینی برای رسیدن به اهداف فوق وجود ندارد بلکه در مواردی محصولات تراریخته به علت کوتاه بودن فرآیند "بررسی سلامت"، اثرات بسیار مخربی را بر سلامت جامعه بشری داشته اند.

nogmolabels


تمام این به جهت تامین غذا در دنیا صورت می گیرد.سالانه تقریبا ۸۳میلیون نفر به جمعیت جهان اضافه می‌شود و تولید غذا برای تأمین نیاز جمعیت جهان باید ۷۰درصد افزایش یابد.
بحث‌های متعددی درزمینه‌ی تلاش‌ها برای افزایش مقدار تولید محصولات کشاورزی مطرح است که رابطه‌ی مستقیمی با امنیت غذا در دنیا دارد. دراین‌باره متخصصان زیست‌فناوری با اصلاح ژنتیک و اصلاح‌نژاد گیاهان سعی در افزایش مقدار محصولات کشاورزی دارند.
برخی نیز بر این باورند که شرکت های عظیم غذایی و سازمان های بین المللی خود حامی این محصولات هستند و در ارائه آمار به نفع خود عمل می کنند.

اما نکته تامل برانگیز آنست که با تقسیم بهتر ثروت در جهان می توان بسیاری از این قبیل مشکلات را به سرعت برطرف نمود و با بهره گیری از اصول پایداری موانع تولید را رفع نمود و دیگر نیاز به این چنین اقداماتی همچون اصلاح ژنتیک نباشد. اما همچنان امنیت غذایی موضوعی مهم در جهان است و باید تدابیری برای آن اندیشید.

    هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...